Vindenergi til hjemmet

wind

Vindenergi er i dag den energiressource, som er i størst vækst. Dette betyder, at der kommer flere og flere muligheder for private til at udnytte den. Vi er i Danmark, førende inde for vindenergi, og det skal vi bestemt være stolte af! Hele 20 % af vores elproduktion kommer fra vindkraft. Der er derfor ingen grund til, at vi som private ikke også burde udnytte vinden. 

 

En billig investering

Bor du et sted, hvor du oplever rimelige mængder af blæst, så burde du måske overveje at investere i en minivindmølle! Her er det vigtigt at pointere, at du bør bo i et område hvor husene ikke ligger tæt op af hinanden. Med andre ord, så vil det ikke kunne svare sig med en minivindmølle, hvis du eksempelvis bor i byen. De helt små møller (med et vingefang på under to meter) er allerede typegodkendt, og de er derfor lige til at sætte op. I dag er der mulighed for at købe en minivindmølle i prislejet 5-6000 kr. Ønsker du en større vindmølle skal du huske at søge godkendelse, inden du sætter den op på taget.

Bor du et sted hvor det blæser meget, så kan du producere helt op til 700 kilowatt-timer på et år. Det svarer ca. til, at du sparer 1000 kr. om året på din elregning. Dette lyder måske ikke umiddelbart af meget, men til en pris på blot 5-6000 kr., så er det en investering, som hurtigt er tjent hjem. Derudover er der også mulighed for, at du kan sætte mere end én minivindmølle på taget.

Hvor meget kan du spare?

Det er dog vigtigt at huske på, at vindenergi kun er med til at dække en del af dit elforbrug. De små møller kan ikke alene forsyne dit køleskab med el hele året eksempelvis. Til gengæld producere de tilstrækkelig nok energi til, at din radio eller dit fjernsynet er forsynet til alle tider. For den gennemsnitlige danske familie, dækker en minivindmølle ca. 17,5 % af familiens elforbrug for et år (ud fra formodningen om, at en familie i gennemsnit bruger 4000 kWh om året – højt sat). Derudover har undersøgelser vist, at familier, som producere deres egen energi, har en tendens til at spare mere på energien end i andre hjem. Der viser sig en klar tendens, og det er tydeligt at der bliver tænkt mere over forbruget, når der produceres selv. Dette er just mærkeligt, for hvis vi går ud fra, at en normal familie kan dække omtrent 17,5 % af deres elforbrug med blot én minivindmølle, så kan man jo selv begynde at regne på hvor meget man kan spare på elregningen hvis man begyndte at tænke mere over sit forbrug.

Hvordan fungerer en minivindmølle?

En minivindmølle fungerer sådan, at den strøm som den producerer, bliver sendt igennem en converter (også kaldet en vekselvender), som omdanner strømmen. Den strøm som bliver omdannet, bliver til almindelig 230 V, som kan bruges til husstandens el-apparater. Det er derfor en relativt simpel proces at få en minivindmølle. Det sværeste er nærmest at anskaffe den, fordi de ikke er direkte tilgængelige på det danske marked. De kan derimod købes på mange hjemmesider, og det er ikke et problem at få dem hjem.

Vil du tage ansvar?

Der er umiddelbart en del debat om, hvor vidt det kan svare sig at investere i en minivindemølle/vindturbine. Krav fra regeringens side har gjort det mere problematisk for danskere at producere vindenergi, hvilket selvfølgelig er rigtig ærgerligt. Dog skal det nævnes, at der på ingen måde er tvivl om, at energi produceret af borgere selv, er med til at gøre en kæmpe forskel for samfundet i kampen om en grønnere levestil. Som det ser ud nu, skal det altså ikke blot være af økonomiske grunde, at man vælger at producere vindenergi selv. Motivationen skal ligge i, at du vil være selvforsynende når det gælder dit forbrug af varme og el. Derudover er der ingen tvivl om, at vindenergi bliver en stor del af fremtiden. På et tidspunkt begynder vi at løbe tør for olie og naturgas, og derfor kommer priserne til at stige. Vinden vil derimod altid blæse, og derfor er der ingen tvivl om, at det er en god investering hvis du investere i vindenergi!

The following two tabs change content below.

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.

Nyeste indlæg af Sandra Christensen (se alle)

Udgivet af

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.