Er din teenager en strømsluger?

Hvorfor er det nødvendigt at gøre en forskel?

vasketøjet I kampen for et bedre klima, er det nødvendigt at du som privat gør en indsats formiljøet. Hver dansker udleder i gennemsnit 10 ton CO2 årligt, og det skal der gøres noget ved! Hvis vi skal gøre en indsats for klimaet, så er det ikke nok at lade industrien om nedskæringerne. Der er mange måder hvorpå de danske hjem kan nedsætte deres CO2-forbrug, og hvis vi skal gøre en forskel for miljøet, så er det en nødvendighed at de danske hjem tager del i kampen for klimaet. Derudover er det også en god måde at nedsætte forbruget i hjemmet, og dermed sparer en hel del penge!

Hvis du har børn i hjemmet, er det vigtigt at du også får dem med på idéen om at være miljøvenlige. Børn og teenagere er nemlig i høj grad med til at forbruge i hjemmet, og det er derfor vigtigt, at de også bliver klogere på, hvilke ændringer man kan foretage sig i hjemmet.

Mytetjek: Bruger din teenager mere energi?

Svaret her er ja. En statistik fra Statens Byggeforskningsinstitut viser, at teenagere i gennemsnit bruger 20 % mere el og 10 % mere vand end resten af familiens medlemmer. Hvis du har en teenager i familien, så er du nok ikke overrasket over dette svar. Teenagere og børn tænker generelt ikke ligeså meget over deres forbrug som voksne gør. Det er derfor vigtigt at du oplyser dit barn om prisen på et højt forbrug (både penge- og miljømæssigt), hvis du ønsker at nedsætte din families forbrug.

Bade to gange om dagen

Når børnene bliver ældre, er det meget naturligt, at de begynder at bade oftere. Der er dog desværre en tendens til, at teenagere bader langt oftere og længere end hvad der er nødvendigt. Som du sikkert ved, så går der utrolig mange liter vand på et langt bad, og det kan bestemt mærkes på vandregningen. En normal bruser bruger omkring 10 liter vand i minuttet, hvis der ikke er gjort noget for at nedsætte vandforbruget. Derfor er det vigtigt, at du for snakket med dit barn om mængden og længden af bade hvis du ønsker at spare penge og skåne miljøet. I samtalen kan du eksempelvis nævne, at de kan spare mellem 17-32 kg CO2 hvis de nedsætter deres badetid med blot 1 min!

Uanset om du kan overtale dit barn til at tage kortere bade eller ej, så bør du overveje muligheden for at investere i bæredygtige løsninger til badeværelset. Du kan eksempelvis nedsætte dit vandforbrug ved at investere i en sparebruser. Køber du en ordentlig sparebruser, så kan du nemlig spare helt op til 30-40 liter vand på et 5-minutters bad!

Overforbrug af tøj

Derudover er der også en tendens til, at teenagere skifter tøj oftere end hvad godt er. Det er heller ikke ualmindeligt, at rent tøj bliver smidt til vask, blot fordi det er den letteste måde at rydde op på. Hvad de ikke tænker over er, at hyppige tøjvaske er utrolig dyrt for både miljøet og din pengepung. Der er derfor ingen grund til, at bukser, nattøj og håndklæder blot bliver brugt én gang, før de bliver smidt til vask. Hvis du vil skære ned på dit forbrug, så start med at tænke over hvor ofte der bliver vasket i dit hjem. Hvis I kan begrænse hvor meget tøj der bliver smidt til vask dagligt, så er I kommet langt i kampen om at nedsætte jeres vandforbrug.

Derudover skal du også huske at fylde vaskemaskinen helt op, hver gang du vasker. Selvom du kun har fyldt vaskemaskine halvt op, så bruger den stadig ligeså meget vand, som hvis du fyldte den helt op. Udnyt derfor pladsen hvis du vil undgå at spilde penge. Husk ligeledes på, at du kan vaske tøj (som ikke er meget beskidt) ved 40 grader i stedet for 60. Det koster nemlig det dobbelte at vaske ved 60 grader frem for ved 40 grader, da der bliver brugt store mængder af energi på at opvarme vandet.

Ja mor.. Jeg ser både fjernsyn, hører musik og spiller computer

Udstyret skal være i orden, og der skal helst ikke mangle noget. Presset fra omverden er med til, at børn og teenagere kræver de helt rigtige og nye mobiler, computere, fjernsyn og playstation. Derfor bruger de også det meste af deres tid på værelset, da det jo er her de har deres udstyr. Problemet opstår, når det pludselig bliver nødvendigt at have alle apparater tændt på én gang. I skolen bliver der prædiket om, at de skal huske at slukke lyset når de forlader et lokale, og der bliver ligeledes gjort meget ud af, at de skal huske at tage opladeren ud af stikket, når de er færdige med at oplade. Men hvis der skal spares på forbruget, så bør du som forælder fokusere mere på brugen af deres elektroniske udstyr, da det er disse apparater som især sluger strøm. Det er ikke nødvendigt at have fjernsynet tændt, hvis de spiller computer, og der er ingen grund til, at computeren står tændt dagen lang sammen med musikanlægget hvis de ikke brugen den

Få den miljørigtige tankegang på banen

Det er ikke altid nemt at trænge igennem til en teenager, og du bør derfor vælge dine kampe med omhu. Start ud med små skridt, og fokusér på det område hvor familien har der største forbrug. Måske ændres dit barns adfærd ikke med det samme, men det er vigtigt at få den miljørigtige tankegang på banen. Det er vigtigt at forklare sin teenager hvad konsekvensen af et højt forbrug er, og hvordan man kan sætte det. Når de en dag flytter hjemmefra, vil de selv opleve hvor dyrt det er at have et højt forbrug, og så vil de kunne tænke tilbage på hvad du engang fortalte dem om at nedsætte forbruget.

Man kan gøre mange ting for at spare miljøet og pengepunget gennem investeringer. Men hvis I virkelig skal gøre en forskel, så er det vigtigt at inddrage alle familiens medlemmer – især hvis du har strømslugende teenagere i hjemmet.

The following two tabs change content below.

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.

Nyeste indlæg af Sandra Christensen (se alle)

Udgivet af

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.