Et grønnere liv for dit barn

Hvorfor købe miljømærkede produkter?

cute babySvanemærket kommer fra Nordisk Miljømærkeforeningen, og Blomstermærket fra EU Ecolabel. De er begge Danmarks officielle miljømærker, og er med til at gøre en forskel når det gælder en grønnere og sundere levestil. Men hvordan gør de en forskel? Hvorfor er det bedre for vores børn og babyer, at vi køber produkter som er miljømærkede?

Miljømærkede plejeprodukter til børn og babyer indeholder ingen spor af parfume eller andre allergifremkaldende stoffer. For at et produkt kan opnå et af miljømærkerne, er det et krav, at plejeproduktet ikke må indeholde farvestoffer og konserveringsmidler. Der er ligeledes strenge krav til tekstilbranchen, da børne- og babytøj ikke må indeholde rester af tungmetaller, ligesom der ikke må være PVC i trykket på tøjet, eller i stoffet i barnevognen og betrækket. Dette er blot få af de krav, som miljømærkede produkter skal overholde, og du kan derfor være sikker på, at du køber et sundt produkt til dit barn når det er miljømærket.

Ikke nok med at du gør en tjeneste for dit barn sundhedsmæssigt, så bidrager du også til en grønnere levestil, ved at støtte produkter, som tager højde for miljøet.

Mens du er gravid eller ammende

Har du planer om at blive gravid, eller er det du allerede, så bør du passe ekstra godt på din krop. Dit barn bliver i høj grad påvirket at de produkter du bruger til pleje eller de produkter du indtager, mens det ligger i maven eller mens du ammer. Du bør derfor tænke over hvilke produkter du bruger mens du er gravid og ammende, så dit barn ikke bliver udsat for unødvendige kemikalier.

Mens du ammer eller er gravid er det vigtigt, at du holder dig sund og glad. Når det kommer til kost, er det utrolig vigtigt at du spiser varieret hver dag. Du bør derfor ikke være på strenge slankekure, som er medvirkende til, at du ikke får den naturlige mængde proteiner, kulhydrater og fedt. Du bør ligeledes holde dig fra kosttilskud med mindre andet er aftalt med din læge. Indtager du medicin, skal du ligeledes huske at snakke med din læge.

Man bliver dagligt udsat for kemikalier desværre, og det er vist ikke rigtig til at undgå. Du kan dog selv være med til at nedsætte mængden du indetager, ved at holde dig fra visse produkter. Undgå eksempelvis at være i nærheden af maling, som i de fleste tilfælde indeholder mange kemikalier. Du bør ligeledes holde dig fra hårfarvning og sprayprodukter. Generelt om alle produkter gælder det, at du skal holde dig til dem som bærer miljømærket Blomsten eller Svanen. Prøv ligeledes at holde dig til produkter uden parfume.

Udstyr til babyen

Når du har købt udstyr og legetøj til din baby, så vær opmærksom på, at der kan sidde rester af kemikalier på legetøjet, sutteflasken og bamsen. En god idé er derfor, at starte med at vaske genstandene i varmt vand, inden du tager dem i brug. Skyller du både sutteflasken og sutten i varmt vand, så er du nemlig sikret at resterne bliver fjernet. Det samme gælder ligeledes for legetøjet, hvis det eksempelvis er lavet af plastic.

Kan bamsen tåle at komme en tur i vaskemaskinen, så smid den med,  sammen med lagnerne, sengetøjet, håndklæderne og tøjet inden du tager det hele i brug. Som det er muligt med plejemidler og andre produkter, så kan du ligeledes skaffe miljømærket sengetøj og babytøj. Her undgår du en stor mængde af kemiske stoffer i tekstilerne. Blomst- og svanemærkede produkter tager heldigvis vare om dit barns sundhed, og det er derfor en god investering for dig og dit barn.

Plejemidler til dine børn

Et godt huskeråd er igen, at holde sig til de miljømærkede produkter, som ikke indeholder parfume. Dette er især vigtigt når du skal købe plejemidler til din nyfødte, eller hvis dit barn lider af allergier. Husk nemlig, at hvis dine børn udsættes for for mange produkter med kemikalier og parfume, så er der en risiko for, at de udvikler allergi.

Husk ligeledes på, at børn og babyer langt fra har samme behov for plejeprodukter som voksne har – de har især ikke brug for produkter med parfume. Hold dig derfor til de produkter, som er velegnet til børn – heldigvis er der lavet en del af disse serier. Vær ligeledes opmærksom på, at der på et produkt godt kan stå ”velegnet til børn”, og så alligevel være parfume i produktet.

Når du skal købe bleer til dit barn, så hold dig til dem, som er svanemærkede. Her finder du nemlig hverken parfume eller lotion, som du finder i mange andre bleer. Mange vådservietter kan ligeledes være allergifremkaldende pga. parfumen og konserveringsmidlerne i dem. Som alternativ kan du bruge en vaskeklud med lidt vand på, hvis du ikke har fundet et mærke uden parfume.

Babyer har som regel ikke brug for, at de bliver vasket med sæbe i det daglige bad. Hvis du laver et kar med lunkent vand, er dette nok til at vaske barnet. Det gælder ligeledes for barnets hår, at du ikke behøver at anvende shampoo, før håret har vokset sig tæt og tykt. Når du endelig skal købe shampoo og sæbe til dit barn, bør du holde dig til de produkter som ikke indeholder parfume, som kan være allergifremkaldende.

The following two tabs change content below.

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.

Nyeste indlæg af Sandra Christensen (se alle)

Udgivet af

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.