Økologi – for et sundere miljø, dyrevelfærd og bedre kost

Hvis du ikke allerede er bekendt med fordelene ved at spise økologiske, kan du læse med her og blive inspireret til en sund og økologisk kost!

En hjørnesten i den grønne omstilling

landbrug1Økologi er en hjørnesten i den grønne omstilling i forhold til 2020-planen fra regeringens side. Økologi er en nødvendig del af den grønne omstilling, da det både skaber en mere alsidig landbrugsdrift, bedre forhold for vores grundvand samt mere dyrevelfærd. Især brugen af sprøjtemidler til at bekæmpe ukrudt, skadedyr samt svampesygdomme, har en negativ effekt på naturen. Sprøjtegiftene siver ned i grundvandet, og der findes ligeledes spor af sprøjtegifte i den mad vi spiser. Økologisk landbrug uden brug af sprøjtemidler, er derfor et skridt i den rigtige retning mod en grønnere omstilling.

Produktion med tanke på dyrene og velfærd

køerØkologiske madvarer er ikke blot sundere for os og vores børn. Økologiske dyr lever ligeledes under langt bedre forhold end ikke-økologiske dyr. Dyrene får lov at gå ude og græsse, og de har plads til at løbe rundt på markerne. De økologiske høns er ikke presset sammen i små bure, og de økologiske grise står ikke sammenpresset i små folde til de får stress. At dyrene lever under langt bedre levevilkår burde være grund nok for de fleste til at omstille. Kød fra økologiske dyr er ligeledes langt bedre, mere smagfuldt og sundere at spise. Dyrene er nemlig blevet fodret med økologisk foder, og har på samme tid haft et bedre liv.

Øko-mærkerne

Se efter øko-mærkerne i butikkerne, hvis du ønsker at handle økologisk. Det velkendte røde Ø er kendt som økologimærket i Danmark. Du kan dog også finde mange andre mærker, som er et symbol for økologi. Eksempelvis EU-logoet for økologi.
Alle logoer er et tegn på, at madvaren har været under den nødvendige kontrol, og at den som minimum overholder EU’s økologiregler.

10 grunde til at vælge økologisk

grønt1. Sundere kost for dig og dine børn: Målet med økologi er at skabe sund kost fra sunde og robuste dyr og planter.
2. Mad uden rester af sprøjtegift: Økologiske fødevarer bliver ikke sprøjtet med sprøjtegifte for at fjerne ukrudt, skadedyr og svampesygdomme. Du slipper derfor for at spise resterne fra sprøjtemidlerne når du køber økologisk.
3. Mad uden madsminke: Økologisk kost er naturlig kost. Fødevarerne er ikke proppet med kunstige farvestoffer og sødemidler, som måde er usundt for dig og din familie.
4. Mad med mere smag: Økologisk mad smager af mere. Der er både flere nærrigsstoffer og smagsstoffer i økologiske fødevarer. Derudover er der mindre vand pr. kg i økologiske madvarer.
5. Mere dyrevelfærd: En vigtig del af den økologiske proces er, at dyrene har det langt bedre end ved ikke-økologisk produktion. Dyrene får lov at gå frit på græs, og de bliver fodret med økologisk foder. Dyrevelfærd er vigtigt i produktionen af gode fødevarer. Det kan smages på kødet, hvis dyret har haft et bedre liv.
6. Godt for grundvandet: Når landmændene ikke bruger sprøjtegifte, bliver vores grundvand ligeledes ikke forurenet med det, hvilket er positivt for både os og naturen.
7. En rigere natur: Formålet med økologi er at producere fødevarer under så naturlige forhold som muligt. En naturlig produktion, skaber ligeledes en rigere natur, med flere forskellige plantearter samt dyreliv.
8. Grundig kontrol: Alle fødevarer der er markeret med et øko-mærke, har været under grundig kontrol, for at få et sådan mærke. De økologiske madvarer du finder på hylderne er derfor garanteret at være i topkvalitet.
9. Ikke mere gensplejset mad tak: Det er en del af den økologiske tankegang, at maden ikke bliver gensplejset. Det gælder ligeledes for det foder de økologiske dyr bliver fodret med.
10. Økologi er godt for ulande: Bliver det økologiske landbrug styret korrekt, og kan det dermed udvide sig naturligt, kan det være med til at brødføde en hel befolkning.

The following two tabs change content below.

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.

Nyeste indlæg af Sandra Christensen (se alle)

Udgivet af

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.