8 måder at minimere brugen af papir på

Det store forbrug af papir i moderne virksomheder er en stor udfordring. Ikke alene fordi at papiret står for en væsentlig udgift, men også især af miljømæssige hensyn.

Heldigvis er det i dag nemmere end nogensinde før – takket være moderne teknologi, herunder cloud-teknologi – at undgå papir i virksomheden. Spar penge og gør miljøet en tjeneste ved at tænke over tingene. Sparer din virksomhed 1 ton papir, svarer det til at redde 17 træer eller 4.100 kWh. I Australien genbruger kun 11 % af virksomhederne deres papir – og det er næppe meget bedre i Danmark. Men det kan vi sammen gøre noget ved; en fælles indsats for klima og miljø.

De 8 tips er som herunder:

  1. Print papir på begge sider. En hurtig måde at eliminere op til halvdelen af papirforbruget er at sørge for at printe på papirets begge sider. Det kan man indstille både på selve printeren og fra gang til gang, når man printer ud. Med mindre, man skal sende et officielt dokument, kan det betale sig at printe på begge sider. Ikke alene sparer man papir og hjælper derved miljøet, men det bliver også meget nemmere at holde styr på med et.
  2. Brug Google Docs. Google Docs tillader dig at samle alle dine dokumenter på nettet. Du kan tilgå dem fra alle sider. Når du skal dele et dokument, skal du blot indtaste e-mailadressen til den konto, med hvem dokumentet skal deles. Altså behøver I ikke at printe ud for at se hinandens dokumenter. Google Docs er ganske gratis at bruge og fungerer mod så godt som alle moderne dokumenttyper.
  3. Køb stort ind. Papirspild forekommer også i form af spild af pap. Når du køber ind til virksomheden, forsøg da at købe relativt sjældent, men stort ind. Så benyttes der færre papkasser til det hele og du sparer tilmed ofte penge ved at købe stort ind ad gangen.
  4. Print på Kladde-mode. Moderne printere og computere kan printe ud både i sort-hvid og farver, men også i endelige versioner og i såkaldte kladde-versioner. Her bruges der lidt mindre blæk og man kan med god samvittighed genbruge papiret bagefter. At printe ud som en kladde er med til at spare blæk og derved penge på langt sigt.
  5. Genbrug papiret. Denne siger sig selv – sørg for at alt papir bliver genbrugt i virksomheden. Man må aldrig bare smide papir ud. I stedet for bør det i videst muligt omfang genbruges igen.
  6. Brug Podio eller Basecamp. Online-værktøjer såsom Podio og Basecamp gør det muligt for medarbejdere nemt at dele dokumenter og arbejde sammen på projekter. Alle dokumenter, også PDF‘er, kan deles online, og det er meget nemt at arbejde videre, hvor end man er, blot med en internetforbindelse. Det er slut med at løbe rundt til hinandens kontorer eller at skulle sidde i møde sammen med smarte og moderne værktøjer. Både Podio og Basecamp koster blot et mindre beløb om måneden.
  7. Lad bogføringen foregå online. Mange ordner i dag bogføring ved at sende bilag hver måned i papirform til revisoren. Det er der ingen god grund til at gøre. Send i stedet blot billeder af samtlige bilag, eventuelt scannet ind ved hjælp af en printer, og spar både penge i porto og besvær til revisoren.
  8. E-mail, e-mail og e-mail. Det er i dag de færreste ting, der ikke kan siges ved en e-mail. Og det er immervæk nemmere at gennemsøge en mailindbakke for et specifikt ord end at gå al ens post igennem. Benyt e-mailen til fulde.

Hvis du ikke kan slippe fuldkomment af med printerpapir til kontoret, kan du med fordel købe dit kopipapir online. Her er nemlig mange penge at spare på papiret 🙂

Om blæk til printeren

en hvid printer med papir iBlækforbruget og papirforbruget hører meget tæt sammen. Såvel blæk som papir sviner – og netop blæk koster især rigtigt mange penge.  Blæk koster mere end 30.000 kroner per liter – så der er god grund til at forsøge at spare på det. Dette gør i øvrigt blæk til et af verdens dyreste materialer..

Som nævnt er det muligt at printe ud som kladder i stedet for færdige dokumenter. Her bruges en mere grå og lysere skrifttype, der kræver mindre blæk end et almindeligt udskrift. Kladde-prints kan med fordel benyttes til alt andet end endelige dokumenter.

Når printeren siger, den er ved at løbe tør for blæk, tag da printpatronen ud og ryst den. Mange gange er der en del ekstra blæk at hente ved blot lige at ryste liv i blækpatronen igen.

Nogle steder i landet kan du bytte dine gamle og tomme blækpatroner til nye og fulde. Det koster mindre end at købe nye helt fra bunden af.

Hvis du skifter fra skriftstørrelse fra 12 til 10 sparer du øjeblikkeligt blæk. Så længe, du kan læse hvad der står, kan det betale sig at printe ud med en mindre font.

Læs: 101 miljøvenlige idéer

Og sidst, men ikke mindst: Kan I internt i virksomheden begynde i det hele taget at bruge online værktøjer såsom førnævnte Podio, Basecamp & Google Docs vil i kraftigt reducere jeres behov for at printe og derved også hvor mange penge I bruger på blæk. Alt for mange danske virksomheder sidder fast i gamle vaner og bidrager hver dag til fældningen af en halv regnskov. Det er muligt – og tilmed ganske nemt – at undgå dette til en vis grad alene ved et holdningsskifte og ved at have omtanke i forhold til virksomhedens dokumentpolitik.

The following two tabs change content below.

Halfdan Timm

Halfdan er gæsteskribent her på Klima og Miljø, og skriver især om de mere tekniske emner såsom eksempelvis varmeteknologi.

Udgivet af

Halfdan Timm

Halfdan er gæsteskribent her på Klima og Miljø, og skriver især om de mere tekniske emner såsom eksempelvis varmeteknologi.