Hvordan nedsætter jeg mit vandforbrug?

bad

Mange får et chok når de ser deres vandregning, og dette er der mange gode grunde til. Er din bruser, vaskemaskine og dit toilet af en ældre årgang, så vil du bliver overrasket over hvor mange liter vand disse genstande bruger.

Heldigvis findes der masser af løsninger for hvordan du kan få din vandregning nedsat, og det er der mange gode grunde til at du skal gøre. For det første så hjælper du din pengepung ved at gå over til vandbesparelsesmetoder. For det andet så hjælper du også klimaet en hel det.

Hvor meget vand bruger du?

Som det første bør du se på hvor højt hustandens vandforbrug er. Derefter kan du udregne hvor mange liter vand der bliver brugt om dagen. Når du har dette på plads, så skal du begynde og tænke over, hvor størstedelen af dit forbrug kommer fra. For at finde ud af dette, så skal du selvfølgelig vide hvor mange liter vand dit toilet og vaskemaskine eksempelvis bruger. Når du har dannet dig et overblik, så er du klar til at se på metoder til at nedsætte dit vandforbrug.

Omkring 65 % af dit vandforbrug går til hygiejne og toiletskyl:
• Et normalt brusebad bruger ca. 10 liter vand i minuttet.
• En vandhane der er skruet helt op bruger omkring 16 liter vand i minuttet.
• Et ældre toilet (mest normale) bruger omkring 9 liter vand pr. skyld.

Hvis du tager et bad på 15 min. dagligt, går på toilettet ca. 4 gange om dagen og vasker hænder derefter, så er det pludselig nemmere at forstå, hvor den store vandregning kommer fra.

Spar på din bruser og vandhane:

Teknologien er blevet stærkt udviklet inde for besparelsesområdet, så der findes masser af måder hvorpå du kan nedsætte dit vandforbrug. Metoderne er ligeledes billige og kan tjenes hjem på kort tid. Alene udskiftning af dit gamle bruserhoved kan eksempelvis betyde store ændringer i dit vandforbrug. Skifter du til en sparebruser, så begrænser du mængde af vand som kommer ud. Med et sådan redskab vil du generelt kunne spare 30-40 liter vand ved et 5 minutters bad, eller mellem 17-32 kg CO2 ved at sætte din badetid ned med ét minut!

Du har ligeledes mulighed for at udskifte dit armatur hvis det ikke i forvejen er termostatstyret. Med et etgrebsarmatur, som er termostatstyret, kan du spare mindst 300-400 kr. årligt på din vandregning, da den rette temperatur hurtigere bliver stillet, og du kan derfor slukke for vandet når du eksempelvis skal sæbe dig ind.

En anden mulighed er at købe en vandbegrænser. En vandbegrænser, er en modtand, som nedsætter vandgennemstrømninger i dit armatur. Du kan derfor spare helt op til 40 % på dit vandforbrug ved den enkelte hane, ved at investere i en sådan vandbegrænser.

Spar på dit toilet:

Der er stor forskel på hvor mange liter vand nyere og ældre toiletter bruger. Det gode ved toiletter er, at de er relativt billige at udskifte. Et nyt toilet er derfor tjent ind på under 2 år (mindre hvis du selv sætter toilettet op og sparer VVS’eren). Sammenlign de nedestående tal og prøv at udregn hvor mange liter vand du kunne spare årligt, hvis du skiftede dit toilet ud.
• Et gammelt toilet bruger 12 liter pr. skyl.
• Et ældre toilet (det mest normale) bruger omkring 9 liter pr. skyl.
• Et nyt toilet bruger omkring 6 liter pr. skyl.
• Toiletter med en to-skylsknap bruger 3 liter vand ved de små skyl og 6 liter vand ved de store.

Spar på din vaskemaskine:

Hvis du ikke altid fylder din vaskemaskine helt op, fordi du f.eks. sorterer efter farve eller andet, så kan det svare sig at købe en mindre vaskemaskine. I langt de fleste tilfælde vasker man nemlig ikke op til 5 kg af gangen, så der er ingen grund til at have en maskine, som bruger så meget vand. Selvom du ikke fylder meget tøj i din vaskemaskine, så bliver den stadig fyldt ud med vand. Den bedste besparelse er derfor at købe en mindre vaskemaskine (under 5 kg), og så fylde den op hver gang du vasker.

Når du skal købe vaskemaskine, så skal du kigge efter dem, som har et lavt energi- og vandforbrug. Se efter dem, som er i energiklassen A.
Du sparer ligeledes en del energi ved at vaske ved 40 grader i stedet for 60. Det koster nemlig det dobbelte at vaske ved 60 grader, fordi vandet skal opvarmes en del mere. Dog skal man huske på, at bakterier først forsvinder ved 60 grader. Du bør derfor altid vaske dit beskidte tøj, karklude osv. ved denne temperatur.

Spar på ændring i adfærd:

Generelt er der altså mange ting du kan gøre for at få nedsat din vandregning. Mange mindre tiltag, kan have en stor betydning for dit forbrug.
Ud over at opgradere din vaskemaskine, bruser og dit toilet, så er der også andre ting du kan gøre. Det eneste du skal, er blot at tænke over hvor meget vand der bliver brugt på de enkelte handlinger i dit hjem. Lader du eksempelvis vandhanen løbe mens du børste tænder? Bliver du fem minutter ekstra i badet, selvom det ikke er nødvendigt? Lader du vandhanen køre i længere tid, blot for at få det iskolde vand? Der er mange små ting du kan ændre i din adfærd, som i sidste ende vil føre til et positivt resultat, når det kommer til din vandregning.

Tænk derfor over dit forbrug af vand. Der er ingen grund til at bruge dine egne økonomiske- eller miljøets ressourcer på vandspild.

The following two tabs change content below.

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.

Nyeste indlæg af Sandra Christensen (se alle)

Udgivet af

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.