Blomster, Svaner og nøglehuller – få styr på de mange miljømærker

Danskere er generelt begyndt at fokusere mere og mere på miljøet, og det samme gælder når vi snakker sundhed. Det er en fantastisk udvikling, da befolkningens interesse vil påvirke virksomhederne og skubbe dem i en mere bæredygtig retning. Mange virksomheder ønsker i dag at være anerkendte som miljøbevidste, fordi en stor gruppe af forbrugere simpelthen foretrækker produkter, som er produceret af miljøbevidste virksomheder.

Miljømærket – en fordel for alle

Der er i dag mulighed for at virksomheder kan få miljømærker på deres producerede produkter, hvilket både er en fordel for virksomhederne og forbrugerne. Det er en fordel for forbrugerne, at de kan finde miljømærkede produkter på hylderne i butikken, fordi det gør det muligt for dem at leve sundere. På samme tid støtter køb af miljømærkede produkter den miljøbevidste tankegang, hvilket er en fordel for alle. Miljømærkerne giver ligeledes virksomhederne den fordel, at de får god markedsføring. De kan på deres produkter reklamere med, at de er en ansvarsbevidst virksomhed når det handler om sundhed og miljø, og dette tiltrække en stor gruppe af forbrugere i Danmark.

Miljømærkerne er derfor blevet utrolig populære i store dele af verden. Men netop derfor kan det også være svært at finde rundt, og holde styr på hvad de enkelte mærker betyder. Vi vil derfor give dig en oversigt over de populære miljømærker i Danmark.

Svanen

Miljømærke 2Svanen er Nordisk Ministerråds miljømærke, og både Danmark, Findland, Sverige, Norge og Island er med i ordningen. Det er nok det mest velkendte miljømærke i Danmark, hvilket bestemt ikke er underligt. Du kan nemlig finde over 3000 forskellige produkter fra 45 forskellige produktgrupper, som er godkendt i Danmark og derfor bærer svanemærket. I Danmark ses mærket mest på batterier, hygiejne-, vaske- og boligprodukter samt rengøringsmidler. Produkter som hårde hvidevarer og brændeovne kan ligeledes mærkes med svanen.

Svanemærket betyder, at produktet som bærer mærket, hører til de mindst belastende for miljøet og sundheden i forhold til sammenlignende produkter. Der findes 60 kriterier, som de enkelte produkter skal leve op til for at blive mærket, og kriterierne bliver typisk revurderet hver fjerde til femte år. På den måde sikrer man, at produktet fortsat overholder de mange krav.

Du kan læse mere om svanemærkede rengøringsmidler på HUMA.dk.

Blomsten

miljømærke 3Blomsten – også kendt som Ecolabel – er EU’s miljømærke for produkter som er mindst skadelige for miljøet og sundheden i forhold til lignende produkter. Der bliver blandt andet fokuseret på udledning, fremstilling og affaldshåndtering, når man ser på hvor meget produktet belaster miljøet og sundheden. Dette mærke har altså lidt samme betydning som det nordiske svanemærke.

Blomsten er et miljømærke, som kan gives til alle produkter og tjenesteydelse. Der er tre undtagelser: Levnedsmidler, drikkevarer og lægemidler kan nemlig ikke få mærket. Ligesom med svanemærket, er det frivilligt om man ønsker mærket på sine produkter. Har produktet dog mulighed for at få tildelt blomsten, så takker de færreste virksomheder nej.
Mærket er sammen med svanemærket én af de officielle miljømærker i Danmark, og du har derfor sikkert også set mærket på mange af produkterne nede i supermarkedet. 70 virksomheder i Danmark har opnået licens til mærket. Ud af de produkter er der primært tale om tekstiler, sko, rengøring, maling og lakprodukter.

Genbrugsmærket

miljømærke 5Der findes mange forskellige genbrugsmærker i Danmark, men det mest kendte er dog Möbiusløkken med de tre pile. Et produkt kan få genbrugsmærket, hvis det enten er genanvendeligt eller hvis produktet eller emballagen er produceret af genanvendt materiale. Derudover er det også et krav at virksomheden til genbrugsproduktet har et samarbejde i forbindelse med et indsamlingssystem. Indsamles produkterne nemlig ikke korrekt, er der ikke tale om, at produktet bliver genanvendt. Hvis der er et procenttal ved mærket, betyder det, at en procentdel af produktet er af genanvendt materiale.

Øko Tex-mærkerne

miljømærke 4Der findes tre forskellige mærker under Øko Tex, og alle har forskellige betydning og fokus. Alle tre mærker har dog til formål at sikre forbrugerne mod indhold af skadelige produkter i tekstiler.

Øko Tex Standard 100-serien er det mest udbredte mærke af de tre, hvor der blandt andet bliver set på mængden af bekæmpelsesmidler, tungmetaller og farvevægtheder i tekstilet, når det skal vurderes om tekstilet kan mærkes med Øko Tex mærket.
Standard 1000-serien ser på selve produktionen, og et produkt kan kun opnå dette mærke, hvis hvert produktionsled og alle anlæg er bæredygtige.
Det tredje mærke kan opnås, hvis begge standarder opfyldes.

Nøglehullet

miljømærke 11Mange tror måske at nøglehullet også er et miljømærke, men det hører dog ikke under denne kategori. Nøglehullet er nemlig et ernæringsmærke, som du kan finde på de produkter, der kan kategoriseres som sunde alternativer sammenlignet med lignende produkter. Ernæringsmærket tildeles til produkter som indeholder mindre salt, sukker eller fedt end andre produkter, eller indeholder flere fibre og fuldkorn.

Der findes mange miljømærker i dag, og det er derfor en umulig opgave at holde styr på dem alle sammen. Ovenstående liste er dog nogle af de mest sete i Danmark, og de dækker hver især over store dele af de produkter, som du kan finde i de danske butikker. Alle miljømærkerne gør en forskel på hver dags måde, og du kan derfor med god samvittighed, være med til at støtte de mange mærkede produkter, næste gang du skal ud og handle.

The following two tabs change content below.

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.

Nyeste indlæg af Sandra Christensen (se alle)

Udgivet af

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.