Kør miljøvenligt og spar penge

Speed

Der er mange penge at spare hvis du vælger at køre miljørigtigt. Så ønsker du at nedsætte dit benzinforbrug, så læs med her og find ud af, at selv de mindre ændringer kan føre til store besparelser for både miljøet og økonomien.

 

Miljøkørsel og hastighed

Det føles måske godt at slå speederen i bund, men høj fart medfører desværre en straf for pengepungen. Nu snakker vi ikke om bøder, men derimod benzinpenge. Du bruger nemlig 20 % mere brændstof når du eksempelvis kører 130 i stedet for 100 km i timen. Det kan derfor godt svare sig ikke at køre ræs på vejene.

En anden ulempe ved at køre med høj fart er også, at der kommer højere luftmodstand. Din bil forbruger langt mere brændstof ved en høj luftmodstand end ved en lav, så derfor kan du ligeså godt sætte farten ned. Af samme grund kan du lige så godt holde dig bag en personbil i stedet for at overhæle, da bilen foran dig tager det meste af luftmodstanden.

Luk vinduerne og tøm bagagerummet

Jo tungere din bil er, jo mere brændsel bruger den. Derfor kan små ting som at tømme bilen for unødvendig indhold være en god og nem start, hvis du vil nedsætte dit benzinforbrug.

En ekstrem vigtig faktor når du vil spare benzin er dit dæktryk. Hvis du har prøvet at cykle med et fladt dæk, så er du godt klar over hvor mange ekstra kræfter det kræver at komme op i gear. Det samme gælder for en bil. Her er det dog sværere at mærke når dækket har mistet luft, så husk at tjekke op på dette ofte. Er bilens dæktryk blot en halv bar for lavt, så øger du bilens benzinforbrug med 2-3 %, hvilket på længere sigt er dyrt. Det er ligeledes medvirkende til, at dine dæk bliver slidte. Kører du i en gennemsnitlig benzin-bil, så kan du spare op til 50 liter benzin og 120 kg CO2 ved at køre med rette lufttryk året rundt.

Igen må vi tage luftmodstand op, da du kan gøre andre ting for at mindske modstanden. For det første, så kan du starte med at lukke dine vinduer eller dit soltag, så din bil ikke bruger mere brændstof på grund af den høje luftmodstand. For det andet skal du huske at fjerne din tagboks når du ikke bruger den, da den også skaber højere luftmodstand.

Læs trafikken og spar benzin

Det er vigtigt at være opmærksom i trafikken. Ikke blot for din og andres sikkerhed, men også for dit benzinforbrug. Holder du øje med trafikken og holder afstand til de andre biler, så slipper du for pludselige og hårde opbremsninger og accelerationer. Når du kører og kan se et rødt lys forude, så slip speederpedalen langsomt og undgå at koble ud. En effektiv måde at spare brændsel på, er ved at motorbremse, især ved nyere biler, da brændstoftilførslen her afbrydes.

Husk, at det ligeledes er vigtigt at komme hurtigt op i gear. Nyere biler kan sagtens komme i 5. gear allerede ved 50 km i timen. Kør derfor i det højst mulige gear for at opnå lavere omdrejninger og for derefter at opnå en bedre brændstoføkonomi. Spring gerne fra 2.-4. eller 3.-5. gear når du skal op i fart.

Nyttig viden:

Der findes mange andre måder hvorpå du kan spare benzin. Nogle metoder kræver større ændringer, mens andre blot relaterer sig til selve kørslen. Det bedste du kan gøre er, at gøre op med dig selv, hvor meget du ønsker at spare. Se eksempelvis på hvor mange år det vil tage for dig at tjene en ny bil eller anden investering hjem, og så overvej om det er et skridt du vil tage.

Få inspiration til ændringer i de følgende eksempler:
• Det er selvfølgelig en god idé at købe en bil, som kører langt på literen. For at sætte det i et økonomisk perspektiv, så sparer du ca. 1000 kr. om året for hver kilometer din bil kan køre længere på literen.
• Hvis du kører på 5 % biobenzin sparer du i gennemsnit 100 kg CO2 pr. år.
• Hvis du skal have en ny bil og gerne vil spare på benzinpengene, så er det en god idé at vælge en dieselbil, da de kører længere på literen. Derudover så udleder de mindre CO2. Husk altid at købe bilen med partikelfilter.
• Hvis du vil spare energi, så husk at slukke for din sædevarmer, aircondition og el-bagrude.
• Sluk ligeledes motoren når du holder stille i stedet for at holde i tomgang. Holder du stille i blot 30 sekunder, så kan du spare brændstof ved at slukke for motoren.
• En kold motor bruger mere brændstof end en varm motor. Det kan derfor godt svare sig at investere i en motorvarmer, især om vinteren, da bilen hurtigt bliver kølet ned. En motorvarmer gavner både miljøet, din komfort og bilens levetid.

Er du klar til at tage det næste skridt mod en mere miljøbevidst kørsel? Både store og små ændringer vil tilfredsstille både din pengepung og miljøet. Så hav disse råd i baghovedet næste gang du sætter dig ind i din bil!

The following two tabs change content below.

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.

Nyeste indlæg af Sandra Christensen (se alle)

Udgivet af

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.