Klimavenlig kost

Med en konstant stigning i befolkningstallet, er det naturligt at der skal produceres mere mad. Det forventes, at vi er omkring 9 milliarder mennesker på jorden i 2015, og produktionen af mad vil derfor skulle forøges væsentligt. Produktion af madvarer belaster dog vores klima i høj grad, og det er derfor nødvendigt at vi finder på mere klimavenlige metoder, når det handler om at producere og spise mad. Når det kommer til det personlige indkøb og madlavningen kan du være med til at gøre en forskel – du kan hjælpe miljøet ved at spise klimavenligt!

Hvad betyder klimavenlig kost?

landbrugKlimavenlig kost er et udtryk for de madvarer, som belaster miljøet mindst. Hver fødevare har sit eget klimaaftryk, og det er dette man skal følge, hvis man vil holde styr på hvilke fødevarer der er de største syndere når det kommer til udledningen af drivhusgasser. Alle kan spise både sundt, varieret og billigt med en klimavenlig kost. Det handler nemlig blot om at ændre sin kost i en sådan grad, at man mindsker indtagningen af de fødevarer som belaster miljøet mest.

Det koster miljøet hver gang fødevarer skal produceres. Hele 31 % af udledningen af drivhusgasser i EU kommer fra produktion af fødevarer. Udledning af drivhusgasser sker i forbindelse med produktion og transport, hvor visse typer af fødevarer er værre for miljøet end andre. Kød er eksempelvis én af de største syndere, fordi der både skal produceres foder til dyret, der sker udledning af drivhusgasser ved dyrets fordøjelse, ved produktion af kødet og til sidst transporten til butikkerne.

Spis mindre kød og mælkeprodukter

Det er endnu ikke alle fødevarer, som har fået angivet et klimaaftryk. Man ved dog at kød og mælkeprodukter er de typer af fødevarer, som udleder flest drivhusgasser under produktion. Vil man spise klimavenligt bør man derfor holde sig fra disse typer af fødevarer. Især rødt kød og forarbejdet kød har vist at være de største syndere når det kommer til fødevarer med de værste klimaaftryk. Under mælkeprodukter, er den gule ost den fødevare der kræver størst udledning af drivhusgasser under produktion.

Der er dog forskel på fødevarer inde for samme kategori. Ser man eksempelvis på fisk, ligger de højt i fødevarepyramiden når man ser på miljøbelastende fødevarer, på grund af den udledning der kommer fra fiskeribådene. Rejer på frost er en af de mest miljøskadelige fødevarer i denne kategori, da der også i høj grad udledes mange drivhusgasser under nedfrysningen, hvorimod torsk og især muslinger ligger i den lave ende. Vil du have et komplet overblik over hvilke fødevarer der er klimavenlige, kan du derfor gå til fødevareministeriets hjemmeside, for at få en liste over forskellige varers klimaaftryk.

Den mest klimavenlige kost består af fødevarer som kartofler, danske grøntsager og frugter, gryn, brød, mel, ingredienser fra naturen, muslinger og importeret grønt.

Mindre madspild tak!

Mindre madspild skriger både pengepungen og miljøet. Danskerne smider årligt tusindvis af tons fødevarer ud i deres skraldespande, hvilket både er dyrt for madbudgettet, klimaet og det danske samfund, som bruger 16 milliarder årligt på madspild.
Mindre madspild betyder mindre indkøb, hvilket fører til en mindre produktion af fødevarer. Hvis alle danskere sørgede for at bruge de madvarer de købte ind, ville der ikke være behov for at smide mad ud. Sørg for at lave en madplan, så broccolien fra i tirsdags kan blive brugt i en gryderet om torsdagen.

Små ændringer i din hverdag

groentsagerEn god tommelfingerregel du kan følge, hvis du ønsker at spise klimavenligt, er at købe fødevarer, som er produceret lokalt. Dermed er der ikke udledt mange drivhusgasser ved transport af fødevarerne. Derudover skal du holde dig fra fødevarer, som tager lang tid at producere – eksempelvis kød.

Du kan også tænke over hvor du handler, og hvilket transportmiddel du bruger for at komme ned og handle. Er det nødvendigt at køre til den Føtex der ligger 12 km væk, eller kan du handle på vejen hjem fra arbejdet, eller blot cykle ned i det lokale supermarked?
Vi har ikke som enkelte individer en effekt på hvor meget der bliver udledt under produktionen af fødevarer, men vi kan påvirke udviklingen ved at ændre vores madvaner. Det handler ikke om at vi alle skal blive vegetarer, men derimod om at vi tænker over hvor vores mad kommer fra, og hvordan den er produceret. Det er bestemt ikke kedeligt at spise klimavenlig kost, det er derimod en spændende, billig og sund måde at få nye retter på middagsbordet.

The following two tabs change content below.

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.

Nyeste indlæg af Sandra Christensen (se alle)

Udgivet af

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.