Skift til et grønnere elselskab

Har du overvejet at skifte til et nyt elselskab? Hvis ja, har du da overvejet at vælge et elselskab der fokusere på grøn strøm? Støt klimaet, og skift til et grønnere elselskab med det samme. Det er nemt, og strømmen vil flyde som den plejer!

Forskel på elselskab og elnetselskab

elSiden 2003, har det været muligt for danskerne at skifte elselskab. Det betyder, at du har fri mulighed for at vælge elleverandør, og det er derfor også muligt at vælge et grønnere elselskab. På trods af muligheden for at skrifte, er det kun 1 ud af 10 danskere, der har valgt at gribe muligheden. Om dette er resultat af tilfredshed eller forvirring er ikke umiddelbart til at udlede af undersøgelsen. Dog bør man som forbruger tjekke sine muligheder ud – det er nemlig rigtig nemt!

Inden du går i gang med at undersøge de mange elselskaber, skal det understreges, at det ikke er elselskaberne, som leverer din strøm. I Danmark er det stadig de samme elnetselskaber, som har monopol på ledningsnettet, og de er derfor ansvarlige for, at du får den nødvendige strøm leveret til dine stikkontakter. Det er ligeledes netselskaberne, som står for at opkræve afgifter og skatter fra staten, så disse vil derfor ikke variere med elselskaberne.

Det er kun muligt at udskifte sit elselskab. Det er op til det enkelte elselskab at fastsætte prisen for den strøm du får leveret.

Hvordan du skifter elselskab

Da elselskaberne selv kan fastsætte prisen, kan du vælge at sammenligne de forskellige priser, når du skal vælge elselskab. Du kan sammenligne virksomhederne på hjemmesiden elpristavlen.dk. Når du skal vælge elselskab, er det dog ikke blot prisen du skal vælge ud fra. Mange elselskaber har valgt at differentiere sig ved at udbyde ’grøn strøm’, og dette afspejler sig også ofte i prisen. Få et overblik over de grønne elselskaber på hjemmesiden for Det Økologiske Råd.

Vær ligeledes opmærksom på, at der er forskel på faste og variable priser, og det er vigtigt at du er opmærksom på, hvilken aftale du indgår med det nye elselskab. Vælger du at binde dig i en bestemt periode med en fast pris, vil prisen, som navnet lyder, ligge fast for den givne periode. Vælger du en aftale med variable priser, vil prisen ofte afhænge af udviklingen i markedsprisen på strøm, og du kender derfor ikke prisen på forhånd. Overvejer du at binde dig til en aftale hvor prisen variere, er det en god idé at se på prishistorikken inden du beslutter dig.

Uanset hvilket elselskab du vælger at skifte til, skal du sørge for at blive skiftet væk fra din nuværende elleverandør – ofte vil din nye ellevenrandør gøre dette for dig. Skal du aflæse din elmåler manuelt, skal du sende oplysningerne til det nuværende netselskab, så du kan få din endelige regning. Dit netselskab vil sende et brev til dig, så du ved hvornår du skal aflæse.

Et grønt elselskab til dig

Vil du være med i kampen om et bedre klima, eller ønsker du at støtte de organisationer som investerer i vedvarende energi, bør du vælge en grøn ellevrandør. På Det økologiske Råds hjemmeside kan du se en oversigt over de elselskaber, der biddrager til et grønnere klima. Selskaberne er delt ind i klasser alt efter hvem der har den bedste effekt på klimaet og udbygningen af vedvarende energi. I det understående kan du se to eksempler på to forskellige elselskaber, der biddrager til klimaet på hver deres måde:

Klasse A: ”Global-Energi” fra SEAS-NVE
Med en aftale gennem Global-Energi betaler du 12 øre ekstra pr. kWh du bruger. Pengene går til den uafhængige ”Klimafonden”, som investerer i ny vedvarende energi. De sørger for, at der bliver produceret mindst ligeså meget vedvarende energi, som den strøm du indbetaler! Da Klimafonden er godkendt som almen velgørende fond, kan få skattefradrag for biddraget. Herved sparer du 4 ud af de 12 øre.
Klasse B: ”Klima Flexibel” fra NRGi
Produktet er baseret på, at NRGi køber strøm fra vindmøller, som er højst 2 år gamle. Derudover investerer NRGi mindst 1 øre pr. kWh i vedvarende energi. Ordningen er medvirkende til, at der bliver opsat flere vindmøller, hvilken har en stor effekt på klimaet.

I tilfælde vil det altså koste dig, at skifte til et grønnere elselskab. I forhold til den positive effekt på klimaet, er det dog en billig pris at betale. Bruger du eksempelvis 1700 kWh årligt, vil 12 øre ekstra betyde en pris på 204 kr. pr. år. Du kan derfor biddrage til et sundere og grønnere miljø for blot 17 kr. om måneden!

 

The following two tabs change content below.

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.

Nyeste indlæg af Sandra Christensen (se alle)

Udgivet af

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.