Elbilen – fordele og ulemper

Myter findes der nok af, når man taler om elbilen, og den har især stået model til en stor omgang kritik. Men hvorfor egentlig? Meningen med elbilen er, at den skal skåne miljøet, uden at føreren mister følelsen af at køre en bil. En af de mange myter går dog på, at elbilen i virkeligheden ikke er mere miljøvenlig end benzinbilen. Derudover mener mange, at det er langt dyrere at investere i en elbil end en bil med forbrændingsmotor. Du vil i denne artikel blive vejledt gennem en del af de myter, som er opstået om elbilen, og vi ser nærmere på om der i virkeligheden er hold i myterne eller ej.

Det er alt for dyrt at købe en elbil

elbilenDer er noget om snakken, når man taler om, at elbilen er et væsentlig dyrere køb end en normal benzinbil – hvert fald for den gennemsnitlige dansker. Har du råd til at køre i sportsvogn, er historien dog en anden. Når du køber en elbil slipper du nemlig for registreringsafgiften, hvilket er en dyr omgang, hvis du investerer i en sportsvogn. Derudover er prisen også væsentlig lavere på den kendte Tesla i forhold til eksempelvis en Porsche. Altså er det, ud fra prisen, en billigere investering at købe en elbil. Elbiler kan da også købes til lidt under 100.000 kr., men her får du desværre ikke meget bil. Skal du have fat i en familiebil, kommer eludgaven hurtigt til at koste dig et sted mellem 200.000-300.000, hvilket er alt for dyrt i forhold til hvad en normal familiebil koster i dag.

Det er vigtigt at holde fast i, at der er stor mulighed for, at elbilerne bliver billigere i fremtiden. Som det ser ud nu, er udviklingsomkostningerne for elbiler stadig høje, og der blive ikke produceret ligeså mange elbiler som benzinbiler. Derudover er batterierne til elbiler alt for dyre, hvilket også presser prisen op på elbilen. Er du miljøentusiast, kan du derfor glæde dig ved tanken om den teknologiske udvikling, som elbilen er ved at gennemgå. Husk på, at den første bærbare pc ligeledes kostede 25.000 kr., da den kom på markedet.

Er en elbil overhovedet mere miljørigtig?

Pointen med elbilen er at fremme miljørigtig kørsel. Derudover vil det på sigt være nødvendigt at producere biler, som ikke kører på en begrænset ressource så som benzin. En elbil kører, som navnet antyder, på el, og den udleder derfor ingen CO2 når den kører.

Kritikerne er dog ikke helt på bar bund, når de konstaterer, at en elbil ikke er 100 % miljørigtig. Den strøm, som elbilen kører på, skal selvfølgelig produceres, og dette koster miljøet. Der udledes CO2 i forbindelse med produceringen af strøm, og det har fået kritikerne til at påstå, at en elbil i virkeligheden ikke er mere miljøvenlig end en benzinbil. En beregning fra elbiler.nu afviser dog denne myte. Den gennemsnitlige danske bil udleder i dag 103 g. CO2/km, hvorimod en elbil ”kun” udleder 60,5 g. CO2/km, hvis man ser på den strøm, som den forbruger. Derudover dækker ordet ”miljø” også andre faktorer så som støj, og der er inden tvivl om, at en elbil støjer langt mindre end en bil med forbrændingsmotor.

Større komfort med en elbil

Andre kritikere har peget på det faktum, at en elbil i virkeligheden ikke er en ”rigtig” bil. Denne holdning må man dog være op til den enkelte. I en elbil skal man eksempelvis ikke skifte gear, og det kan derfor diskuteres om det så er en rigtig bil. Man må dog ikke glemme, at det er helt normalt at benzinbiler bliver produceret med automatgear – simpelthen fordi, at det er langt nemmere for føreren. Ud over at du slipper for at skifte gear, når du har en elbil, kan du ligeledes glæde dig over et lavt støjniveau – især ved lave hastigheder. Mange mener derfor at det er langt mere komfortabelt at køre en elbil frem for en benzinbil.

Det handler generelt om at være kritisk, når man støder på kritik i de sociale- og nyhedsmedierne. Skab din egen mening, ved eksempelvis at testkøre en elbil, eller snak med en ekspert om, om det kan svare sig for dig at købe en elbil.

The following two tabs change content below.

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.

Nyeste indlæg af Sandra Christensen (se alle)

Udgivet af

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.