Byg et lavenergihus

Gør dit hjem mere værd, og gør det klar til fremtidens energikrav, ved at bygge et miljøvenligt hus. Der er mange besparelser i vente, hvis du bygger miljøvenligt i dag, hvorfor det er en god investering at tænkte energieffekt ved nybyggeri.

Nybyggeri – mindstekrav til husets energieffektivitet

NybyggeriHvis du skal bygge et nyt hus, kan du med fordel tænke energieffektivt. Det er nemlig langt billigere at bygge at energieffektivt fra start, frem for at foretage en energirenovering senere. Derudover skal dit nybyggeri opfylde visse mindstekrav i forhold til dets energieffektivitet. Kravene til dit hjem kan du finde i bygningsreglementet. Heri fremgår der en række krav, som dit nye hjem skal leve op til, for at blive godkendt. Kravene er både til for din egen og klimaets skyld. Ud over at bygge et miljøvenligt hjem, får du nemlig ligeledes et bedre indeklima, og er bedre sikret i forhold til brand og andre skader.

I bygningsreglementet finder du minimumskrav til husets energieffektivitet, herunder krav til varmeanlæg, ventilation, køling, tag, vægge og vinduer.

Vær på forkant med fremtidens krav

Der kommer større og større krav til husenes energieffektivitet, hvorfor du med fordel kan være på forkant med fremtidens krav, når du alligevel skal bygge et nyt hus. Man har allerede i dag retningslinjer for, hvor energieffektive huse skal være i fremtiden, hvorfor du med fordel kan følge disse retningslinjer. Ved at være på forkant, sikrer du dig et hjem, som er moderne både i dag og mange år ude i fremtiden. Derudover er du sikker på at dit hjem lever op til energikravene i fremtiden, hvilket gør dit hus mere værd.

Allerede nu kan du læse dig til fremtidens krav til nybyggerier. Allerede i dag kan du nemlig se energiklasser for fremtidens hjem. Eksempelvis har vi den såkaldte lavenergibygningsklasse i 2015, hvor kravet er, at huset bruger 40 % mindre energi end hvad der kræves ud fra bygningsreglementet. Derudover har vi bygningsklasse 2020, hvor kravet er 70 % lavere end de fastsatte i bygningsreglementet. De fremtidige energiklasser er et tydeligt tegn på, at kravene til husenes energieffektivitet bliver stærkt stigende i fremtiden. Derfor er det klart en fordel at være på forkant og bygge energieffektivt nu.

Hvad du vinder på at bygge energieffektivt

Nybyggeri1I det understående får du en liste over, hvor meget energi huse bruger i de enkelte energiklasser. Der er taget udgangspunkt i et hus på 140 m2.
• A2020 (bygningsklasse 2020): 0 – 3.000 kWh
• A2015 (lavenergibygningsklasse 2015): 3.000 – 5.000 kWh
• A2010: 5.000 – 9.000 kWh
• B: 9.000 – 12.000 kWh
• D: 18.500 – 25.000 kWh
• F: 32.000 – 40.000 kWh

Som du nok kan gennemskue ud fra ovenstående, er der mange penge at hente, ved at bygge energivenligt. Energivenlige huse har et langt lavere energiforbrug end normale byggerier, hvorfor der er store besparelser i vente for dig, der bygger energivenligt. Der skal måske lægges flere penge i byggeprojektet til at starte med, men vi kan garanterer, at investeringen hurtigt er tjent hjem igen. De store energibesparelser er vedvarende, hvorfor du kan nyde godt af at bo i et miljøvenligt hjem i mange år.

Bygger du energivenligt, vil du ligeledes opleve, at værdien på dit hus stiger. Det er fremtidssikret, hvis det er bygget miljøvenligt, da det vil være attraktivt for fremtidige købere.
Derudover skaber du et bedre indeklima for dig og din familie, ved at bygge energivenligt. I skal bruge mindre energi på at varme hjemmet op, og der vil ligeledes ikke være utætheder, som kan skabe kolde rum og gulve.

Byg energivenligt – hvordan?

Du kan til hver en tid få professionel rådgivning når du skal bygge et hus. Her kan du få gode råd til hvordan du bygger miljøvenligt, og hvordan dit hjem bliver energirigtigt i drift. Ting du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at bygge miljøvenligt er blandt andet:
1. Tæthedsprøvning – Hvis dampspærren er utæt kan du få den udbedret.
2. Sørg for at installationer er tilgængelige, så de er nemme at vedligeholde.
3. Isolér dine rør til vand og varm, samt de rør der befinder sig i opvarmede rum. Isolér med minimum 50 mm.
4. Få rådgivning, når det gælder miljøvenlige vinduer, døre, vægge og tag.

The following two tabs change content below.

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.

Nyeste indlæg af Sandra Christensen (se alle)

Udgivet af

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.