Få en bedre varmeøkonomi og bidrag til et renere miljø

Hund får varmeDanskerne er nogle af dem, som udleder den største mængde af CO2 pr. indbygger. Cirka halvdelen af CO2-udslippet kommer fra produktion, så her er det selvfølgelig svært for den enkelte dansker at hjælpe til. Dog kommer den anden halvdel fra danskernes eget privatforbrug, og netop her kan alle være med til at gøre en forskel.

Mere end 26 % af danskernes private CO2-udledning kommer fra produktion af varme. Vi har derfor lavet en guide til hvordan du kan mindske din varmeregning. Ikke blot for miljøets skyld, men også for pengepungens.

De små ændringer

Selv de mindre ændringer i hverdagen kan være med til at sænke dit varmeforbrug betydeligt. Den anbefalede stuetemperatur skal ligge et sted mellem 18 og 21 grader. Nedsætter du temperaturen i dit hus med 1 grad, så har du mulighed for at spare 5 % på din varmeregning. Steder du blandt andet kan nedsætte temperaturen er i dit soveværelse, arbejdsværelse eller opbevaringsrum. Her bruger man ikke ligeså meget tid, og når man er i sit soveværelse, så ligger man alligevel under den varme dyne. Det er dog vigtigt at pointere at du ikke må slukke helt for varmen i disse rum, da der skal være en balance for at undgå træk og kolde vægge.

Det er sundt at lufte ud, men meget af din varme forsvinder i denne proces. Derfor er det bedst at lufte grundigt og hurtigt ud, i stedet for at have et par enkle vinduer stående åbent i længere tid. På den måde når rummet ikke at blive kølet ned, så opvarmningsprocessen skal starte forfra.

Godt at have i baghovedet

  • Nogle tommelfingerregler er gode at have i baghovedet, når man vil nedsætte sin varmeregning. Der er mange faktorer, der spiller ind når man skal have opvarmet sit hus. Her har du nogle af dem:
  • Det er bedre at have 4 radiatorer kørende på lav varme end 1 på fuld skrue. Det er både billigere og mere effektivt at få varme i huset på denne måde.
  • Husk at du også kan skrue ned for varmen når du har gæster eller laver mad. Madlavning, stearinlys og mange mennesker er nemlig med til at opvarme et rum.
  • Husk at holde styr på dit forbrug! Notér en gang om ugen hvor meget varme du har brugt. På den måde kan du hurtigt spotte større ændringer i dit forbrug.
  • Hold øje med hvor meget varme og strøm som du bruger om vinteren i forhold til om sommeren, så du kan lægge budget derefter. For mange er det relevant at spare på energien om sommeren, så varmebudgettet ikke løber løbsk, når først den kolde vinter rammer.

De større ændringer

Varme stiger til vejrs, så derfor er det rigtig vigtigt at have god isolering på loftet. Uden tilstrækkelig isolering, så kan du vinke farvel til store dele af varmen fra dine varmekilder, såvel som varme fra sollyset i sommermånederne.  Gamle og utætte vinduer er ligeledes en kilde til varmetab. Er dine vinduer mange år gamle, og står flammen på stearinlyset og blafrer når det står nær vinduet? Hvis ja, så kunne de måske godt trænge til en udskiftning. Hvis budgettet ikke er til dette, så kan det også være en god start at slibe og male de ældre vinduer (hjælper dog ikke hvis vinduerne er utætte på grund af gamle termoruder).

Elvarme er den absolut dyreste og mindst energivenlige måde at opvarme sit hus på. Herefter kommer olievarme, som også ligger i den dyre ende. Er du derfor opsat på at spare mange penge på din varmeregning, så er det bedste du kan skifte til, fjernvarme. Er det ikke muligt at få fjernvarme i dit lokalområde, så kan du skifte til naturgas, biomasse, solvarme eller en varmepumpe. Så sparer du både penge og forurener langt mindre, hvilket i sidste ende vil gavne såvel miljøet som din  pengepung.

Tænk dig om

Der er mange penge at hente hvis du begynder at tænke over dit forbrug. Meget af den varme vi lukker ud er spildvarme, fordi vi ikke udnytter den ordentligt. Så skru ned for varmen i de rum du ikke opholder dig, og sørg for aldrig at have dine radiatorer dækket. Udnyt sollyset når den en sjælden gang skinner igennem, træk gardinerne fra, og lad den opvarme dit hjem.

Mange små ændringer giver i sidste ende et stort resultat. Så vær med til at sænke danskernes CO2-udledning ved at gøre en forskel i dit eget hjem. Det vil din pengepung også blive glad for.

The following two tabs change content below.

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.

Nyeste indlæg af Sandra Christensen (se alle)

Udgivet af

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.