Astma er ikke altid let at genkende, og mange tror, at de eneste symptomer er besværet vejrtrækning. Astma kan dog vise sig på mange måder, og det er ikke altid ligetil for lægen at vurdere om der er tale om astma. Det er derfor vigtigt, at du kender til de mange symptomer ved astma, så du er klar over hvornår du bør tage til lægen og blive tjekket.
Hvad er astma?
Astma er en kronisk betændelsestilstand i lungerne, og kan derfor have de samme symptomer som ved lungebetændelse. Symptomer variere dog meget, og nogle er langt hårdere ramt af astmaen end andre. Du kan derfor godt have astma, uden at du konstant har problemer med vejrtrækningen.
Det der sker i lungerne er, at betændelsen udløser overaktivitet, hvilket fører til kramper i de ringformede muskler. Kramperne får slimhinderne til at svulme op, og derfor forsnævres de mindre luftveje – også kaldet bronkierne. Da luftvejene bliver forsnævret, kommer der mindre luft til og fra lungerne. For nogle kan det betyde konstant åndenød og trykken i brystet, mens det for andre kun viser sig som en natlig hoste. Man kan altså sagtens have astma, selvom man har normal lungefunktion mellem anfaldene.
Hvorfor får man astma?
Det har endnu ikke været muligt at finde ud af, hvad der præcist bestemmer om man får astma. Man ved dog, at astma kan være arvelig. Undersøgelser kan ikke forklare hvorfor nogle søskende får det, mens andre ikke gør det. Noget tyder dog på at astma springer en generation over, men undersøgelserne er ikke entydige. Da det ikke konkret kan siges hvem der udvikler astma, så er det vigtigt at du bevarer et sundt indeklima. Det er nemlig med til at nedsætte risikoen for at udvikling af astma hos dig og dine børn. Børn har størst risiko for at udvikle astma, og man ser derfor ofte børn under 10 år med lidelsen. Hos børn er det ofte drenge som udvikler astma, hvor det derimod er kvinder i voksenalderen.
Hvad man dog ved er, at astma udvikles når bronkierne bliver irriteret. Bronkierne kan blive irriteret af udefrakommende stoffer, og kan både fremkomme som en allergisk reaktion, eller som en irritation på luftvejene. De udefrakommende stoffer er en del af svaret på, hvorfor man får astma.
Allergener
• Pollen
• Støvmider
• Dyreskæl
• Mug
• Nogle fødevarer
Irritanter
• Anstrengelse – ved aktivitet
• Tobaksrøg
• Dufte
• Forurening
Symptomer og behandling
Symptomer kan som sagt variere fra person til person, og det er derfor ikke sikkert, at du oplever alle symptomerne selvom du har astma. De mest hyppige symptomer er åndenød, piben ved besværet vejrtrækning, trykkende fornemmelse i brystet ved åndenød, tør hoste, hoste med slim, langvarig forkølelse og hyppigt lungebetændelse. Symptomer kan også opstå som nattehoste, eller hoste ved latter og gråd. Anfald vil ofte ske i forbindelse med tobaksrøg, ved allergiske reaktioner (allergener) eller ved infektioner i luftvejene.
Det kan være svært for lægen at stille en diagnose, når det handler om astma. Nogle mennesker har nemlig normal lungefunktion mellem deres anfald, og det kan derfor være svært for lægen at måle, om lungernes funktion er nedsat. Det er derfor vigtigt, at du fører en dagbog over dine symptomer, hvis du har mistanke om, at du har astma – det vil i høj grad hjælpe lægen. Når du har astma er det vigtigt, at du tager til lægen ofte og bliver tjekket. Derudover skal astmamedicinen tages i de anbefalede mængder, så du undgår anfald. Hvis lægen ikke selv tager initiativ, så spørg ham/hende om du ikke kan få foretaget en allergitest, så du kan finde ud af, hvilke stoffer der fremprovokerer astmaen.
Husk at bevare et sundt indeklima, så du ikke gør astmaen værre for dig selv og dine børn. Et sundt indeklima kan være med til at mindske risikoen for udviklingen af astma. Derudover har astmaramte også mulighed for at tage forebyggende medicin. Det er ligeledes vigtigt, at du holder dig aktiv selvom du har astma. Luftvejsudvidende medicin kan hjælpe dig, hvis anstrengelser udløser irritation eller anfald.
Sandra Christensen
Nyeste indlæg af Sandra Christensen (se alle)
- Økologi – for et sundere miljø, dyrevelfærd og bedre kost - 30. maj 2014
- Byg et lavenergihus - 21. maj 2014
- Sortering af affald - 5. maj 2014