4 måder at mindske dit CO2-forbrug på

fabrik der udleder røgCO2, kuldioxid, er hvad der på et dagligt basis brænder ozon-laget op. Da ozon-laget er hvad der beskytter os mod solens violette stråler har vi som race al interesse i at mindske CO2-forbruget, da vi derved undgår drivhuseffekten.

Drivhuseffekten, fotosyntese og det kemiske aspekt af freon, CO2 og ozon undlader vi i denne tekst, hvor vi i stedet kigger på 4 metoder til at mindske ens CO2-forbrug på. De fire gode råd er henvendt til private og ikke til virksomheder – virksomheder kan med fordel kigge på de 101 tips, der i denne tekst er opstillet netop til dem i stedet.

1) Spis mindre kød

Især rødt kød, fx oksebøffer, skader miljøet. Der er flere årsager hertil: Delvist fordi at slagterier er dyre at holde i drift og fordi at kødet skal køres rundt i hele verden med skib og lastbil, men også på grund af noget så simpelt som den methan-gas, køer udleder på marken. Fordi at vi spiser så meget kød, skal der flere køer til, og der udledes mere methan – og der skal bruges flere lastbiler og skive.

Methan-gas slår 72 gange hårdere end CO2 over en 20-periode. Når du har udledt 100 kilo Co2, skal en ko blot udlede 5 kg methan for at samme effekt opnås i forhold til vores beskyttende ozonlag.

Du må gerne spise bøffer. Men kloden har meget at vinde på, at du spiser lidt færre af dem – og hvis det endeligt er, så gå efter magert kød som kylling og gris – og ikke køer samt okser. Det kan du som en bonus også spare en del penge på.

2) Isoler hjemmet

En velisoleret hjem sparer ejeren for mange tusinde kroner om året og miljøet for en hel del belastning. Ved at isolere ens hjem vel slipper man for at bruge helt så mange penge på strøm, da varmen ikke slipper ud helt så nemt.

Du skal tænke i flere forskellige planer, når hjemmet skal isoleres:

  • Loftisolering: Varme søger opad automatisk, og loftet skal derfor slå godt igen, når varmen forsøger at forlade hjemmet.
  • Hulmursisolering: Hulmuren i et gammelt hjem kan koste mange tusinde kroner hvert år, hvis den ikke er isoleret.
  • Gulvisolering: Ej at forglemme bør gulvet også isoleres i den perfekte verden.

At få en professionel isolatør til at komme ud koster ikke mange titusinde kroner, men har betalt sig hjem igen på få år. En investering alle hjem i Danmark bør foretage.

3) Billig og grøn energi

Får du lige nu din varme fra enten et oliefyr eller elvarme kan du både spare mange penge og få grøn samvittighed ved at skifte til en anden opvarmningsform. Forslag hertil kunne være:

  • Solceller: Selvom solceller ikke er så tiltrækkende, som de var i slutningen af 2012, er det stadig muligt at spare cirka 100.000 kroner efter skat over en 20-årig periode. Det er immervæk også værd at tage med i ens beregninger.
  • Varmepumpe: Et bedre alternativ anno 2013 er en varmepumpe. Her kan du især drage fordel af en såkaldt “luft-vand-varmepumpe“, der kan give varmt vand fra kold luft. En sådan varmepumpe skal du regne med at betale mellem 20.000 kroner og 80.000 kroner for, men det tager ikke mange år førend pengene igen er tjent ind.
  • Privat vindmølle: En privat vindmølle, også omtalt som en husstandsvindmølle, er også værd at overveje. Teknologien er endnu ikke særlig udbredt i Danmark, men dette skyldes nærmere folkets uvidenhed end teknologiens mangler. Værd at overveje.

4) Køb lokalt, red globalt

verdenskort

Som nævnt i punkt 2) koster det mange kilo på CO2-udledningen, at kød og anden mad skal fragtes rundt i hele verden. Meget af det, vi spiser i Danmark, er groet i Holland og Nordafrika, og det koster tid, penge og CO2 at fragte det herop.

Du kan være en del af løsningen nærmere end problemet ved at købe lokalt og derved redde globalt. Tag et standpunkt og køb danskproducerede varer – og hvis du kan, så køb ikke blot nationalt, men gerne regionalt. Herved kan du privat tage aktion og være en del af løsningen.

I modsætning til de tre ovenstående løsninger vil de faktisk koste penge at opfylde 4). Udenlandske varer er billigere end de danske af slagsen. Jeg vil lægge hovedet på blokken og sige, at de danske varer også er tilsvarende bedre, men det hjælper dig ikke, hvis du står og mangler penge her og nu.

Hvis du blot opfylder de første tre punkter er du allerede kommet meget langt.

Andre forslag?

Har du andre forslag til, hvad kan kunne gøre for at udlede mindre CO2 som privat? Smid endeligt en kommentar herunder – har du et exceptionelt godt forslag, medtager jeg det meget gerne i artiklen!

The following two tabs change content below.

Halfdan Timm

Halfdan er gæsteskribent her på Klima og Miljø, og skriver især om de mere tekniske emner såsom eksempelvis varmeteknologi.

Udgivet af

Halfdan Timm

Halfdan er gæsteskribent her på Klima og Miljø, og skriver især om de mere tekniske emner såsom eksempelvis varmeteknologi.