30 vask vs. hygiejne

Eksperterne er ikke helt enige, når det kommer til at give en vaskevejledning. Skal man vaske sit tøj ud fra et hygiejnisk og sundhedsmæssigt perspektiv, er du nødt til at vaske dit tøj ved 60 grader, hvor du derimod bør nedsætte temperaturen til 30-40 grader, hvis du spørger klimaeksperterne. Så hvilke råd skal vi som forbrugere egentlig lytte til?

Kogevask er langt fra nødvendigt

Da mormor vaskede sit tøj i gamle dage, skete det ofte ved en kogevask. Tøjet skulle jo være rent, og måtte ikke lugte. Der findes stadig programmer på de fleste vaskemaskiner, som gør det muligt at vaske ved 90 grader, men det kan langt fra anbefales! Eksperterne er enige, når de siger at det er fuldstændig unødvendigt at vaske ved så høj en temperatur, da der ikke forsvinder flere bakterier ved 90 grader i forhold til 60. Spar derfor både pengepungen og miljøet, og hold dig fra at vaske ved så høj en temperatur. Vi vasker i dag langt oftere tøj end man gjorde før i tiden, og det er derfor ikke nødvendigt for tøjet af gennemgå en kogevask, før det bliver rent.

Støt klimaet og skru ned for temperaturen

klemmerBåde i Danmark og resten er verden, har kampagner så som ”I prefer 30” slået igennem og har skabt stor omtale. Heldigvis er vi i dag langt mere miljøbevidste end vi var før i tiden, og netop derfor er der også kommet stort fokus på at skrue ned for temperaturen når vi vasker tøj. At skrue ned for temperaturen, er ikke noget man bliver rig af. Det gavner derimod miljøet i høj grad, da vaskemaskinen bruger langt mindre energi på at opvarme vandet når vi vasker ved 40 grader i stedet for 60. Har du en ny vaskemaskine, har du endda mulighed for at skrue temperaturen helt ned på 15 grader og vaske i koldt vand. Et temperaturskift fra 40 til 15 grader svarer til en energibesparelse på 60 %!

Europa er stort set det eneste sted i verden, hvor der bliver vasket i varmt vand, og det vil mange brancheforeninger gerne lave om på. Da vi vasker tøjet ofte, er det slet ikke nødvendigt at vaske i varmt vand, mener mange eksperter. Tøjet bliver stadig rent, selvom vi kun vasker ved 30 eller 40 grader. Hvis vi lytter til resten af verden, bør vi altså følge rådet om at vaske ved en lavere temperatur. Husk dog, at du skal bruge et specielt vaskemiddel, hvis du vasker i koldt vand. Vaskemidlet har andre enzymer og vaskeaktive stoffer, som gør tøjet rent ved lave temperaturer (15 grader).

Sundhed frem for besparelser

Det gyldne vaskeråd holder dog stadig: Bakterier forsvinder først ved 60 grader, og det kan ikke blive meget anerledes. Måske er tøjet rent efter en vask på 30 grader, men er bakterierne nu også forsvundet? De to ting hænger nødvendigvis ikke sammen, og vi bør derfor være ekstra omhyggelige med vask af tøj, hvis vi vil undgå de mange bakterier. Især hvis der er børn i huset, som er mere modtagelige overfor bakterier og husstøvmider, bør vioverveje, om det ikke er smartere at vaske ved en temperatur på 60 grader. Husstøvmiderne dør eksempelvis først ved denne temperatur. Undersøgelser fra TÆNK har ligeledes vist, at folk der har vasket ved 15 grader, har oplevet en underlig lugt fra maskinen. Problemet med at vaske ved helt lave temperaturer er nemlig, at bakterier fra tøjet kan sætte sig i maskinen. Man kan derfor blive tvunget til at vaske igennem ved 60 grader alligevel, for at undgå denne bakteriebelægning.

Hvad er konklusionen?

Der er gode argumenter fra begge sider, men en del af dem er desværre modsigende, og det er derfor svært som forbruger at vide, hvilke råd man skal følge. Spørgsmålet er, om de bakterier, som ikke forsvinder ved 30 grader, overhovedet kan skabe sundhedsmæssige problemer? Hvis ikke, er der jo ingen grund til ikke at skrue ned for temperaturen. Derudover er der også en chance for, at tøjet kan blive slidt af at blive vasket ved 60 grader. Lingeri og silke har blandt andet ikke godt af at blive vaske ved en så høj temperatur, og her er vi derfor nødsaget til at skrue ned.

Hovedreglen er, at vi skal lytte til producenternes vejledning. Derudover må vi igen se på, at de danske familier vasker tøj ofte, og derfor er det nok ikke nødvendigt at vaske ved mere end 30-40 grader. Det er vigtigt at gøre en indsats for miljøet, og det gælder også når vi vasker tøj. Håndklæder, sengetøj, klude og viskestykker bør dog stadig vaskes ved 60 grader, hvis man skal følge ét af de traditionelle vaskeråd. Da forvirringen og uenigheden er stor, kan du som forbruger ikke gøre meget andet, end at lytte til det råd, som passer til dig. Mærk og lugt efter når du har vasket tøjet, så kan du selv bedst se om tøjet er blevet rent.

 

Tak til Aage K. Feddersen fra Dansk Mode og Textil for den nødvendige information til ovenstående artikel.

The following two tabs change content below.

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.

Nyeste indlæg af Sandra Christensen (se alle)

Udgivet af

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.