101 råd til hvordan du kan gøre din virksomhed miljøvenlig

groenmark

Der er mange gode grunde til, hvorfor du bør gøre din virksomhed mere klimabevidst! Der er kommet stor fokus på miljøet gennem de seneste år, og derfor kommer der ligeledes flere krav til, hvor miljøvenlige virksomhederne skal være. Ikke kun direkte, men også indirekte. De eksterne krav kommer eksempelvis fra virksomheder, som forventer at deres samarbejdspartnere tager initiativ til at tænke på miljøet når de handler.

 

Derudover er det god branding for dig, hvis du kan nævne, at din virksomhed er klimabevidst og måske endda CO2-neutral. Det er blot et spørgsmål om tid, før det bliver en titel som det forventes af dig at have.

Så tænk ansvarligt når du driver virksomhed. Der er rigtig mange penge for dig at hente, hvis du blot foretager nogle mindre ændringer i dit firma.

De mange små ændringer – samlet gør de en stor forskel

Belysning:

  1. Hvis I stadig bruger gamle glødepærer, så er det en god idé at skifte dem ud med nye elspare-pærer. En god investering, da de holder i mange år.
  2. Hvis dine medarbejdere generelt er dårlige til at slukke lyset efter sig, når de forlader et rum, så kan det være en god idé at installere sensorer, som styrer indendørsbelysningen.
  3. Det er ligeledes muligt at få disse sensorer til udendørsområder. Der er ingen grund til at have lyset tændt udenfor, når folk opholder sig indenfor alligevel.
  4. I kan spare en del belysning ved at begrænse antallet af lamper ved større områder. Tjek om det er nødvendigt med det antal af lamper som I har stående nu.
  5. Hvis jeres lysstofrør er gamle, så udskift dem til nye. Her er der en del strøm at hente.
  6. De steder hvor det er muligt, så udskift de gamle pærer med LED-pærer. Det er den billigste form for lys ud over sollys selvfølgelig. Overvej især dette hvis I i forvejen bruger halogenpærer.
  7. Det er ligeledes vigtigt hvis I har halogenpærer i virksomheden, at I sørger for at der bliver slukket på stikkontakten. Deres transformere bruger stadig strøm selvom lysene er slukket.
  8. Hvis det er lyst udenfor, så sørg for at udnytte så meget af det naturlige lys som muligt. Der er ingen grund til at trække gardinerne for. Husk også at slukke for de lamper der er tæt på vinduerne. Deres lys bliver overflødigt i sollys.
  9. Send en mail rundt til dine kollegaer på kontoret, hvori du minder dem om at slukke lyset når de går som den sidste. Det er dumt at bruge strøm på tændte lamper om natten.

Strøm og energi:

  1. Sørg for at få virksomhedens computere indstillet til at slukke automatisk, hvis de ikke har været brugt i længere tid. Medarbejdere glemmer ofte at slukke deres computere helt når de tager til frokost eller går hjem.
  2. Stationære computere bruger langt mere strøm end en bærbar. Foretrækker dine medarbejdere at arbejde på en stationær, så køb eventuelt en ekstern skærm og tastatur til den bærbare. De færreste kan mærke forskel.
  3. Husk også at forklare dine medarbejdere, at de skal skrue ned for lysstyrken på deres computerskærm. På den måde holder den samme mængde strøm længere.
  4. Har dine medarbejdere deres opladere med til deres telefoner, så mind dem om, at de skal trække stikket ud, når de ikke oplader deres telefon. Oplys dem ligeledes om, at det ikke er nødvendigt at have deres telefon eller bærbare computer i strømstikket hele tiden.
  5. Der er mange ting du kan gøre ved din printer. For det første skal du sørge for at aktivere standbyfunktionen, så den ikke bruger strøm når den ikke bliver brugt.
  6. Derudover kan du sørge for at printeren kun printer i sort og hvid. Dette er både økonomisk forsvarligt for jer, men også farsvarligt overfor miljøet.
  7. Hvis I er mange på kontoret, så etablér en fælles og central printløsning.
  8. Husk at sende jeres gamle printerpatroner til genbrug, så i dermed kan støtte et godt formål.
  9. Investér i en elspare-skinne. Analyser har vist, at omkring 40 % af en virksomheds strømforbrug ligger uden for arbejdstiden. En elspare-skinne sørger for at alt elektronisk udstyr slukkes når du eksempelvis slukker din computer. Den kan dermed spare jer for omkring halvdelen af jeres strømforbrug.
  10. Brug genopladelige batterier. Hvis I bruger normale batterier så sørg for at få dem smidt ud korrekt.
  11. I kan både spare CO2 og penge på at få installeret tænd-sluk-ure på virksomhedens elektroniske apparater. Det er ligeledes muligt at få dette installeret på belysning. Med disse ure slipper I for, at apparater bruger strøm, når de ikke har været i brug længe.
  12. Har i et fjernsyn hængende i virksomheden, så husk at slukke det når der ikke er brug for det. Det er spild af strøm at køre reklamer eller film på fjernsynsskærme. Virksomheden kan spare 510 kr. om året blot ved at slukke det én time ekstra om dagen.

Papir og printning:

  1. Der er ingen grund til at printe lønsedler ud. Vær miljøbevidst og digitalisér sedlerne i stedet. Dette gælder generelt for al printning – sørg for kun at printe de mest nødvendige informationer og papirer.
  2. Overvej om I kan sende reklamer eller brochurer ud på mail i stedet for at få dem fremstillet.
  3. Overvej ligeledes om I kan hente kataloger og reklamer på nettet i stedet for at få dem tilsendt. På den måde er I med til at spare store mængder at papir.
  4. Generelt er det vigtigt, at virksomheden får skabt en kultur om, at der skal printes mindst muligt. Overvej om informationer kan sendes på mail, eller om det er nødvendigt at printe kopier til alle.
  5. Når I køber blokke og papir ind til kontoret, så køb dem af genbrugspapir eller fejlprint. Husk ligeledes at smide alt papir til genbrug. Få folk til at gå en runde, så papiret kan blive samlet ét sted.
  6. Det er ligeledes muligt at få CO2-neutralt brevpapir og kuverter.
  7. Brug whiteboads i stedet for papir-flip-overs. Disse er både nemmere at bruge, og også mere miljørigtige, da det sparer jer for papirspild.
  8. Nå I sender post ud, så vælg ”post med omtanke”, som er en CO2-neutral postforsendelse. Hermed er I også med til at vise et godt ansigt udadtil, hvilket kan være en del af en bæredygtig markedsføring.

Varme:

  1. Der er ingen grund til at have for høje temperature på kontorerne. En nedsætning af temperaturen på 2 grader kan betyde store ændringer på jeres varmeregning.
  2. Når I lufter ud, så gør det hurtigt og effektivt. På den måde slipper I for at lukke for meget af varmen ud i mellemtiden.
  3. Sørg for, at der bliver skruet en smule ned for varmen når den sidste har forladt kontoret. Der er ingen grund til at lukke for meget varme ud i de tomme kontorer.
  4. Hvis virksomheden eksempelvis kører på radiatorer, så skru ned for varmen de steder, hvor der ikke sidder folk. Der er ingen grund til at printerrummet er helt opvarmet som resten af virksomheden.
  5. I lokaler med mange mennesker, kan det også godt svare at skrue et par grader ned for varmen. Mange mennesker skaber nemlig nok varme i sig selv, og I kan derfor både spare CO2 og penge her.
  6. Indstil vandvarmen til 55 grader. Der er ingen grund til at opvarme vandet til mere end denne temperatur. Opvarmning af vand er utrolig dyrt, og det udleder store mængder af CO2.
  7. Når der holdes ferielukket, så er der ingen grund til at lade varmen køre på fuld skrue. Skru derfor ned for temperaturen, så I kan spare penge på opvarmning mens I holder ferie. Husk dog, at I aldrig må slukke helt for varmen.

Rengøring:

  1. Hvis I selv vasker, så vask ved 40 grader i stedet for 60 grader. Det er langt billigere for både miljøet og jer, hvis I vasker ved en lavere temperatur.
  2. Husk også at fylde vaskemaskinen helt op hver gang i vasker. Det er dyrt at vaske i en vaskemaskine, og den bruger ikke mindre vand hvis man ikke fylder den helt op. Det er derfor spild af penge, hvis man ikke fylder den op.
  3. Når I vasker op, så gør det i koldt eller lunkent vand. Der bruges nemlig meget CO2 på at varme vand op.
  4. Undgå helst at bruge skyllemiddel, da dette især er skadeligt for miljøet.
  5. Det er ligeledes dyrt at gøre brug af tørretumbler. Hvis I vil nedsætte jeres CO2-udledning så hæng jeres tøj op i stedet.
  6. Sørg for at jeres håndsæber, vaskemiddel, håndcremer og desinficerende væsker er miljøvenlige, så I ikke er med til at skade miljøet når I smider ud.
  7. Hvis I benytter et rengøringsfirma, så tjek om de er miljøbevidste, og find ud af om de bruger skadelige kemikalier. Hvis I selv gør rent, så sørg for at bruge miljørigtige rengøringsprodukter.
  8. Får I renset tøj og andet tekstil hos et renseri, så kan I ligeledes sørge for at vælge et miljøvenligt renseri, så I er med til at støtte den miljøbevidste tankegang uden for virksomheden også.

Kantine:

  1. Undersøgelser har vist, at Ny Nordiske hverdagsmad samlet set udeleder 6 % mindre drivhusgasser end det gennemsnitlige måltid som danskerne indtager. Ændringer i jeres spisevaner medvirker til en lavere CO2-udledning.
  2. Når der købes mad ind til kontoret, så sørg for at det er økologisk. Se også på om maden er produceret lokalt. Grøntsager fra det sydlige Europa har eksempelvis været igennem en del transport, så det er værd at tage med, når det handles ind.
  3. Sørg ligeledes for at købe madvarer uden tilsætningsstoffer. Forarbejdningen af disse produkter har nemlig været dyre for miljøet.
  4. Madspild er både spild og dyrt. Udnyt jeres madvarer, og lav rester, hvis der er mad i overskud. Sæt eventuelt maden til side, til dem som arbejder sent om aftenen.
  5. Vil I være med til at give klimaet en hjælpende hånd, så skær ned på jeres kaffeforbrug og de søde sager. Der er ingen grund til at lave kandevis af kaffe, hvis det ikke bliver drukket. Dette gælder for alle produkter som er produceret langt væk fra Danmark.
  6. Find eventuelt alternativer til dyrekød. Det er dyrt at producere kød, og der går en del mad til spilde i processen. Sørg derfor for, at der også er mulighed for at købe vegetarretter i jeres kantine.

Transport:

  1. Få folk i virksomheden til at tjekke deres dæktryk hvis de kommer i bil. Hvis I har firmabil, så sørg for at dæktrykket er i orden, så bilen bruger mindre benzin.
  2. Oplys ligeledes om klimavenlig kørsel, så de kan reducere deres CO2-udeledning. Oplys eksempelvis om, at der bruges store mængder af CO2 og benzin når der køres hurtigt. Det kan ligeledes svare sig, at køre ordentligt og holde øje med trafikken, så man ikke bruger unødvendig benzin på at bremse hårdt op.
  3. Minimér jeres rejseaktivitet i så høj en grad som muligt. Det er utroligt skadeligt for miljøet, hvis I har medarbejdere som konstant skal rejse frem og tilbage. Se derfor på, om det kan klares med en online videokonference.
  4. Har I firmabiler, så sørg for at de ikke bliver vasket oftere end nødvendigt.
  5. Hvis folk skal rejse, så brug offentlig transport i stedet for at køre i bil.
  6. En god idé kan være at starte initiativer til at folk skal tage det offentlige i stedet for selv at køre. Se på om det ville være relevant for medarbejderne at lave kørselsordninger, så de samlet set kører i mindre antal biler.
  7. Når I skal have udleveret post eller andet, så sørg for at bruge cykelbude i det tilfælde hvor det kan lade sig gøre.
  8. Sørg for at have gode parkeringsmuligheder for medarbejdernes cykler.
  9. Sæt gerne krav til, at jeres leverandører også tænker miljøvenligt. Tænk over at det har en effekt på klimaet, når I eksempelvis får leveret produkter langvejs fra.

Badeværelset og køkkenet:

  1. Skift bruserhovedet ud med en sparebruser, så der ikke bliver brugt ligeså meget vand pr. bad.
  2. Få installeret vandsparere på alle vandhaner. Der er mange forskellige muligheder for at nedsætte forbruget af vand i både køkkenet og på badeværelset. Find ud af hvad I vil investere i, og se store forskelle på jeres vandregning.
  3. Se på om det er dyrest at have papir eller en elektronisk håndtørrer. Bruger dine medarbejder meget papir, hvor meget strøm bruger en håndtørrer osv. Brug eventuelt håndklæder i stedet.
  4. Drik postevand i stedet for kildevand fra flasker.
  5. Installér køleskabet til at stå på 5 grader og fryseren til at stå på -18 grader. Der er ingen grund til yderligere nedkøling.
  6. Husk at afrime fryseren jævnligt, da det begrænser strømforbruget. Det samme gælder med afkalkning af kaffemaskiner og elkedler.
  7. Brug ikke engangsservice, da det skaber for meget affald.
  8. Husk generelt at genbruge og sortere jeres skrald. Både batterier, glas, papir osv. kan genbruges.
  9. Er der ældre toiletter i jeres bygning, så få dem udskiftet med et to-skyl-toilet. Der er mange liter vand at spare pr. skyl hvis I udskifter til et nyere toilet.
  10. Sørg for at der er oprettet mindre genbrugsstationen i køkkenet. Gør folk bevidste om, at der skal sorteres i skraldet. Har I grønne arealer, kan I eventuelt også oprette en kompost-ordning.
  11. Har I en opvaskemaskine i køkkenet, så sæt den til ikke at benytte forskyl. Det er en unødvendig service, og I behøver derfor ikke bruge vand og penge på det.

Andet:

  1. Det er også en god idé at købe ting over nettet i stedet for at købe det i butikkerne. For det første sparer det en del transport. For det andet så er det smarte ved E-handel ligeledes, at der bliver sparet på lagerudgifterne, hvilket på længere sigt er mere miljøvenligt.
  2. Køber I arbejdstelefoner/arbejdscomputere til jeres medarbejdere, så vælg en telefon/computer fra enten HP, Nokia eller Acer. De tre mærker er de eneste som har fået højere end 5 ud af 10 i en undersøgelse om miljøvenlig elektronik lavet af Green Peace.
  3. Når I udskifter jeres IT-udstyr, så sørg for at det bliver genbrugt ordenligt. Sørg eventuelt for, at det gamle udstyr bliver indsamlet til gode formål.
  4. Det er dog vigtigt at pointere, at jeres udstyr ikke skal skiftes for ofte. Affald er skadeligt for miljøet, så drop unødvendige udskiftninger af jeres IT-udstyr.
  5. Der er ingen grund til at smide gammelt plastic og emballage ud. Måske kan I genbruge den emballage I får ind fra andre virksomheder? Så sparer i både penge og skåner miljøet.
  6. Når I køber nye produkter generelt, så kan I være med til at skåne miljøet ved at købe brugt. Køb genbrug og vær med til at spare miljøet for unødvendigt affald. Derudover spares der også CO2 på, at nye produkter ikke skal produceres.
  7. Køb ligeledes produkter som er produceret lokalt. Transport er utrolig miljøskadeligt, og I bør derfor købe jeres inventar, computere og andet i Danmark eller omegn frem for at få det sendt fra eksempelvis Kina.
  8. Det er fantastisk at tage initiativ til, at dine medarbejdere skal dyrke motion. Det er dog værd at have med, at det er langt billigere i strøm at arrangere fælles løbekurser eller udendørsaktivitet end det er at have et fitnesscenter.
  9. Der er et stort behov for software når du har en virksomhed. Men i stedet for at købe softwaren i fysisk form, så kan I i stedet downloade den på internettet. Så er I med til at spare miljøet for at få produktet produceret og for at få det transporteret.
  10. Har i arbejdstøj på arbejdet, så vælg tekstiler som er miljøvenlige. Sørg for at købe økologiske tekstiler, og køb lokalt producerede varer.

De ekstraordinære ændringer – hvis du er klar til de store spring:

 1. I stedet for at have stationære computere, som bruger meget strøm, så er der mulighed for at udskifte til de såkaldte tynde klienter. De bruger helt op til 80 % mindre i strøm og de har en længere levetid end de stationære computere.
 2. Generelt er det en god idé at skifte computerne ud med nogle som er bæredygtige. De kaldes for ”grønne” computere, og vil spare virksomheden for en hel del strøm i forhold til de ældre computere.
 3. Vil I have et professionelt syn på hvordan I kan blive bedre til at spare på energi og el, så kan I få besøg af en energikonsulent. Han vil kunne vejlede jer i hvordan I kan spare penge på strøm og dermed hjælpe miljøet.
 4. Der er ligeledes mulighed for at få lavet et klimaregnskab hvor I kan få udregnet et ’carbon footprint’.
 5. Det er muligt for virksomheder at producere sin egen strøm. I kan blandt andet få opsat et solcelleanlæg, eller opsætte en minivindmølle, som producerer CO2-fri strøm.
 6. Hvis bygningen er dårligt isoleret, så bliver meget af den varme i lukke ud til spildvarme. Sørg derfor for at få jeres bygning tjekket, så I kan finde ud af hvad I burde investere i.
 7. Det er ligeledes en god idé at få tjekket jeres ventilationsanlæg efter. Få vurderet om det skal skiftes, og om det kan svare sig overhovedet at forny det.
 8. Ligesom der er mulighed for at producere egen strøm, så kan I også producere jeres egen varme. En idé kunne eksempelvis være en jordvarmepumpe, som udnytter solenergien.
 9. Sørg for at have fjernvarme i stedet for varme, som kører på el eller olie. Hvis I udnytter fjernvarmen optimalt, så er der rigtig mange penge at hente. Fjernvarme er ligeledes den mest miljøvenlige form for varme.
 10. Bruger I mange penge på at opvarme vandet, så indsæt en afløbsvarmeveksler. Den sørger for, at det kolde vand bliver forvarmet inden den når til varmevandsbeholderen.
 11. Få tjekket jeres vinduer, og få dem udskiftet eller ordnet hvis de er utætte. Hvis vinduerne er gamle, kan jeres varme forsvinde ud af små sprækker.
 12. Få tjekket jeres toiletter, vandhaner og brusere for utætheder. Der er ingen grund til at betale for vand, som blot går til spilde.
 13. Hvis jeres bygning skal renoveres, så husk at tænke energieffektivt. Få effektiviseret køleprocessen i serverrummet, få energirigtige vinduer og så videre.
 14. Hvis I har oliefyr, så skift det ud med en nyere, så I kan reducere jeres olieforbrug. Det kan ligeledes lade sig gøre at købe et oliefyr med kombineret solvarme hvis I ønsker at gå hele veje.
 15. Hvis I skal have malet kontoret, så sørg for at male i lyse farver, da rum med lyse farver ikke behøver ligeså meget lys som i rum med mørke farver. Husk at købe miljørigtig maling.
 16. Når I køber møbler til virksomheden, så sørg for, at de holder i mange år, og at de er produceret miljøvenligt. Det er spild af penge og CO2 hvis en virksomhed ofte skal smide gamle møbler ud, for derefter at købe nye igen.
 17. Husk generelt at købe A-mærkede hårde hvidevarer.
 18. Reducér mængden af emballage på jeres egne produkter, så I skåner miljøet for brug af for meget plastic.
 19. Uanset om i yder service eller sælger produkter, så kan I gøre en stor forskel ved at se på, hvordan I kan gøre jeres produkt grønnere. Gennemgå eventuelt Green21’s ti skridt, som ligeledes er positivt omtalt af Miljøstyrelsen.
 20. Helt generelt handler det om, at omlægge virksomhedens livsstilsmønstre og kultur, hvis I ønsker at blive mere miljøvenlige. Få folk til at overveje om det er nødvendigt at printe hele tiden, og se på om medarbejderne eksempelvis sorterer deres skrald. Det tager lang tid at ændre kulturen i en virksomhed, men det er et vigtigt skridt, hvis I ønsker at blive en miljøvenlig virksomhed.

101. Del den artikel med dine venner og kollegaer, og vær med til at gøre andre mennesker klimabevidste. Gør en forskel, og sørg for, at din virksomhed er med til at tage et vigtigt skridt mod et mere miljøvenligt Danmark.

The following two tabs change content below.

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.

Nyeste indlæg af Sandra Christensen (se alle)

Udgivet af

Sandra Christensen

Sandra er vores faste forfatter her på Klima og Miljø, som skriver størstedelen af vores artikler. Sammen med resten af teamet bag Klima og Miljø prøver Sandra at inspirere dig til en grønnere hverdag.